Ondanks lichte daling in 2020 zitten energetische renovaties in de lift

Het aantal aanvragen voor renovatiebegeleiding daalde in Zuid-West-Vlaanderen licht in 2020. Terwijl in 2019 nog 1.395 gezinnen renovatiebegeleiding aanvroegen, waren dat er in 2020 1.150. Dat blijkt uit het zesde Regionale Renovatierapport dat sinds vandaag ter beschikking is.

Volgens projectcoördinator van Energiehuis-WarmerWonen dat het rapport publiceert, Nele Vandaele, is die lichte daling is volledig toe te schrijven aan corona. “In maart en april vorig jaar waren er geen aanvragen om dan weer te pieken in november en december. Als mensen tijd en meer zekerheid hebben, tonen ze wel degelijk interesse in het energiezuinig maken van hun woning als belangrijke gezinsinvestering voor de toekomst.” Zo kreeg de RenovatieCoach van Intercommunale Leiedal vorig jaar toch 244 nieuwe klantencontacten, waarvan een derde door kwetsbare doelgroepen. De gemiddelde investering per uitgevoerde renovatie onder de vleugels van een renovatiecoach bedraagt € 14.370 en een leverde een besparing op van € 236 per jaar.

Meer middelen beschikbaar in 2021

Met nieuwe Europese subsidies gingen op 1 april dit jaar 4 nieuwe renovatiecoaches aan de slag voor de regio, wat het totaal nu op 6 voor Leiedal en 4 voor Kortrijk brengt. “Renovatiebegeleiding en mensen ontzorgen blijven cruciaal om de renovatiegolf te versnellen, maar ook structurele financiële begeleiding”, aldus nog Vandaele. Zo is er sinds 2021 ook de mogelijkheid om een renteloos renovatiekrediet aan te vragen, waarbij huishoudens tot € 60.000 renteloos kunnen lenen wanneer ze het EPC van hun woning opkrikken.

gevel met werfbord

Verder blijkt uit het rapport dat er in 2020 minder lokale renovatiepremies werden uitgegeven en dat ook de premies van Fluvius daalden met bijna 40 % in de regio. Het aantal huishoudens aan wie een Vlaamse energielening werd toegekend steeg dan weer lichtjes van 109 naar 138.

Het is duidelijk dat 2020 ook voor het energetisch renoveren 2020 een uitzonderlijk jaar was. Maar de stijging van het aantal aanvragen voor renovatiebegeleiding op het eind van het jaar en de nieuwe middelen die voorhanden zijn, doen verhopen dat we de energie-efficiëntie van onze woningen verder kunnen opschalen om de regionale klimaatdoelstellingen te halen. Hiervoor moeten in onze regio 100.000 woningen zijn gerenoveerd tot bijna-energieneutraal.

Regionale Renovatierapport voor 2020  Online link