Dakisolatie

Dakisolatie is de belangrijkste stap naar een lagere energiefactuur. Maar liefst 30% van de warmte in je woning gaat verloren via het dak. Isoleer meteen voldoende, zo zit je goed voor de toekomst. Sinds januari 2015 is dakisolatie verplicht in elke woning. Onze RenovatieCoaches helpen graag met advies volgens jouw concrete situatie.

Wanneer is mijn dak voldoende geïsoleerd?

De minimumnorm voor dakisolatie is een R-waarde 0,75 m² K/W. Dit stemt overeen met een laag specifiek isolerend materiaal van 3 tot 4 cm (afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt).

Bij het verhuren van een woning of appartement is het aangeraden die norm te respecteren, zo niet wordt de woning ongeschikt verklaard.

Aan de binnenkant of buitenkant

Is er al een onderdak aanwezig, dan kan isolatiemateriaal worden aangebracht onder en tussen de dakconstructie aan de binnenkant van je dak.

Wanneer een onderdak ontbreekt, dringt de keuze voor een nieuwe isolatielaag bovenop de bestaande constructie zich op. Voordeel hier is dat je de binnenafwerking kan behouden en dat je koudebruggen uitsluit omdat er geen onderbrekingen zijn in de isolatielaag.

Ook bij een plat dak wordt aangeraden om te isoleren aan de buitenkant van het dak  (cfr het sarkingsysteem, warm dak) en niet tussen de balken (koud dak) omdat het dak (houten gedeelte) dan gelijkmatig met de woning opwarmt en afkoelt. Op die manier is er minder kans op scheurvorming door anders hevige temperatuurschommelingen.

Welke materialen kies ik best?

Er zijn heel wat isolatiematerialen op de markt. De meest courante vindt je hier. Welk materiaal je kiest hangt af van jouw voorkeur, jouw dak en jouw budget. Een ideale isolatiedikte begint vanaf 15 cm.

De R-waarde van elk materiaal wordt bepaald volgens de richtlijnen van de ETA (Europese Technische Goedkeuring). Je kan ze opzoeken in de databank op www.butgb.be. Onze RenovatieCoaches geven je natuurlijk ook advies.

Heb ik recht op een lening

De Vlaamse overheid ondersteunt de isolatie van je dak waarbij je tot 35 procent van je factuur kan terug krijgen als je tot de middelste inkomenscategorie behoort. Voor een volledig overzicht verwijzen we je door naar de website.

De RenovatieCoach helpt je graag bij elke stap van je dakisolatie, bijvoorbeeld bij het opvragen en vergelijken van offertes.

Benieuwd hoe we de isolatie van het dak hebben aangepakt in onze pilootwoning in Menen? Lees hier het uitgebreide verslag.