Dromen van de inrichting: Deel I

De uitbouw, het dak, de ramen, … de buitenwerken zijn voltooid. Binnenin liggen de sanitaire en elektriciteitsleidingen op de blote betonplaat klaar om ingepakt te worden met isolatie en de chape. Ik ben uitgenodigd voor een rondleiding binnen in de woning. Lisa en Matthias keken heel erg uit naar dit moment. Ze kunnen beginnen dromen over de inrichting, en de verhuis naar hun nieuwe woning wordt weer een stap concreter. Hoewel Lisa en Mathias dolenthousiast zijn en het afgewerkte interieur voor ogen zien, zullen we toch moeten vragen beroep te doen op jullie verbeelding voor deze blog, want het zijn tenslotte nog altijd grote, lege ruimtes. En er is alleszins veel minder volk dan alle voorbijgaande keren dat ik hier was.

Buiten

We beginnen achteraan in de tuin om de mooie uitbouw even in ogenschouw te nemen. “Aan de tuin is er nog wat werk”, glimlacht Lisa. Hij is inderdaad plat gelopen en wordt momenteel gebruikt als opslagplaats van de aannemers. Maar Lisa heeft groene vingers en zal de tuin wel onder handen nemen. De tuin is niet zuidelijk gericht, maar misschien is dat met de huidige hete zomers nog zo slecht niet. De hoogte van het toekomstige terras ten opzichte van de dorpel kan nog bepaald worden en zorgt voor een klein meningsverschil.

Lees de volledige blog

 

Keuken en living

We gaan verder binnen waar de keuken moet komen. Het jonge koppel heeft graag volk over de vloer, dus beginnen we de rondleiding met de belangrijkste plaats.

 

Hier komen de oven, frigo en microgolf. Deze wand krijgt verder een inbouwkast tot boven over de ganse wand met onderaan handige lades voor de potten en pannen. “We gaan ook niet overal inbouwkasten laten maken, want hoewel we er veel in kwijt kunnen, wordt het toch snel eentonig. We laten dus nog wat vrije ruimte over. En we zien wel wat we in die ruimtes plaatsen, we hebben nog tijd.” Op de plaats waar de kabels wild uit de vloer steken komt het kookeiland met ingewerkte dampkap erboven. De tafel zal in het verlengde van het kookeiland liggen dat zo 3,40m en nog eens 2,60m lang zal zijn. “Alles in hetzelfde hout voor de rust.”, voegt Matthias eraan toe.

“We gaan voor 2 tv’s. We hebben toch nog alles dubbel van toen we nog apart woonden.” Lisa beaamt: “En het is ook handig wanneer Mathias naar de voetbal wil kijken, dan kan hij dat in de living doen. Ook als we eens hier willen aperitieven of eens daar, dan hebben we ook keuze. Met vier zal het misschien gezelliger zijn in de keuken. “Of als we allebei vrienden op bezoek hebben en niet bij elkaar willen zitten.” zegt Matthias met een knipoog.

 

In de living komt in de hoek aan het raam een platenhoekje met zitbank, in de hoek recht tegenover de zithoek met tv en dan is er nog wat ruimte vrij om dingen aan de muur te hangen. “In de keuken hebben we het vaste gedeelte, de living mag wat losser.”, aldus Lisa.

En de draad die hier op een verrassende plaats uit de muur komt is geen foutje van de elektricien maar is voorzien voor de relax zetel. “Vroeger de mijne, maar die ben ik al een tijdje kwijt.”, zegt Matthias

 

Het plafond komt door de isolatie nog 6 cm lager. Voor de belichting wordt een ingebouwde rail verwerkt in het plafond waarin de spotjes kunnen geklikt worden, zodat het licht kan gericht worden naar wens. De rail neemt een bocht en zal subtiel doorlopen tot in de keuken.

De opening naar de gang wordt een kaderloze deur. Ik weet dat glazen deuren ‘in’ zijn, zegt Lisa, maar in de gang is toch weinig te zien en voor de lichtinval moeten we het ook al niet doen. “En voor de isolatie ook niet”, vult Matthias aan, “Zo’n deuren houden trouwens ook geen geluid tegen.”

Vooraleer we die deur doorstappen naar de trap en ons bezoek verderzetten boven, laten we jullie verbeelding even rusten tot de volgende blogpost, waarin we kijken wat er boven allemaal staat te gebeuren.

“Je wist trouwens meteen dat het voorbije weekend een verlengd weekend was, want er zijn heel wat facturen binnengekomen omdat de aannemers wat tijd hadden. De meeste facturen zijn tussentijds en bedragen 30 procent van het totaalbedrag. Maar voorlopig zijn die allemaal nog zoals we hadden verwacht. We hebben toch wel eens goed gekeken naar onze offertes om te zien waar de kleine verschillen lagen.”, voegt Matthias er nog aan toe.

Lees de volledige blog

 

Tip van de RenovatieCoach

Offertes zijn belangrijke documenten om achteraf de factuur niet te moeten betwisten, maar zijn ook belangrijk om correct premies te kunnen opvragen nadien. Zo horen offertes altijd volgende elementen te bevatten, anders loop je kans om een premie te mislopen:

ISOLATIE

  1. Het merk en type van de gebruikte isolatie
  2. Het aantal m² 
  3. De lambda-waarde van het toegepaste materiaal
  4. De r-waarde

RAMEN

  1. De U-waarde voor het glas
  2. Het al dan niet voorzien zijn van ventilatieroosters

TECHNIEKEN

  1. Merk en type omvormer/warmtepomp/boiler
  2. Aantal van de zonnepanelen
  3. Het vermogen van de warmtepomp
  4. Inhoud van de boiler

Voorts dienen offertes altijd alle afzonderlijke prestaties te vermelden met prijzen per prestatie en moet voorzien zijn dat alles betaald kan worden in schijven. Het is gebruikelijk om +/- 30 % te betalen bij aanvang zodat de aannemer alles kan bestellen, een stuk tijdens de werken en het laatste deel, opnieuw +/- 30 % bij oplevering van de werken.

De RenovatieCoach kent de marktprijzen en vergelijkt offertes zodat je niet teveel betaalt. Hij/zij controleert meteen ook dat alles correct wordt weergegeven voor de premies.

 

Vraag hier je huisbezoek aan van de RenovatieCoach