De praktische tips van de RenovatieCoach om energie te besparen

De huidige energieprijzen voor gas en elektriciteit swingen de pan uit en dus willen we allemaal zoveel mogelijk energie besparen. Je huis isoleren en renoveren blijft de beste manier om je energiefactuur te doen dalen, maar wat kan je nu al doen om minder energie te verbruiken? We zetten onze praktische tips even op een rijtje.

Quick wins

De warmte die we opwekken en die veel energie kost willen we natuurlijk zoveel mogelijk in ons huis houden. Doe daarom deuren dicht van opgewarmde ruimtes en dicht spleten af met tochtstrips.

Doe de lichten uit wanneer je een ruimte verlaat en vervang gloeilampen en  halogeenspots door LED-lampen. Die kosten meer maar zijn tot 90 procent zuiniger en gaan tot 9 keer langer mee.

Beperk je sluipverbruik door toestellen zoals de televisie of game console uit te schakelen in plaats van in stand-by te laten staan. Als het waaklampje nog brandt staan ze in stand-by. Laat opladers niet in het stopcontact zitten. Zeker oude toestellen verbruiken ongemerkt veel energie. Koppel de toestellen desnoods aan een contactdoos met aan/ uitschakelaar waarmee je in één keer alle toestellen uitzet.

Vervang oude energieverslindende apparaten zoals oude diepvriezers en frigo’s door nieuwe (en kleinere) energiezuinige modellen. Zijn je toestellen 10 jaar of ouder maar werken ze nog, dan nog loont het de moeite ze te vervangen.

Verwarming

Ons huis verwarmen is de grootste energieverslinder. Door slimmer om te gaan met onze verwarming kunnen we minder energie verspillen zonder het ons iets kost. Het gaat vooral om de verwarming lager te zetten als niemand thuis is of als iedereen slaapt.

Verwarm enkel de ruimtes waar je bent en niet je hele huis. Ben je overdag beneden, zet dan zeker de verwarming niet aan in de slaapkamers. Houd bovendien de deuren in huis dicht. Zo bespaar je jaarlijks gemiddeld 310 m³ gas.

Zet de thermostaat een graadje lager op 19 graden, wat nog steeds comfortabel is, en bespaar gemiddeld 120 m³ gas. Heb je toch nog koud, doe een trui aan.

Zet je thermostaat op 15 graden wanneer je slaapt of wanneer niemand thuis is. Wanneer je dit vier dagen per week doet bespaar je als snel 120 m³. Met een klokthermostaat kan je dit automatisch instellen per dag.

Bij vloerverwarming met warmtepomp laat je thermostaat beter op een constante temperatuur van 19 graden omdat het teveel energie kost om de verwarming weer op temperatuur te brengen.

Laat je verwarmingsketel regelmatig onderhouden, eens per jaar (of per twee jaar). Dan gaat de installatie langer mee en loop je minder risico op storingen en dure reparaties. Onderhoud bevordert ook goed functioneren - dat betekent: efficiënt gebruik van gas en goede afvoer van verbrandingsgassen.

Plak reflecterende radiatorfolie tegen de buitenmuur of de achterkant van de radiator zodat er  minder warmte ontsnapt en je dus gas bespaart. Het gaat om 10 m³ per vierkante meter per jaar.

Warm water

Een bad verbruikt meer energie dan een douche. Beperk je douche tot maximum 5 min, zet de temperatuur wat lager en installeer een douchespaarkop die ongemerkt minder water doorlaat en dus minder energie verbruikt. Ook een mondstuk op de kranen bespaart water en dus energie.

Verlaag de temperatuur van je boiler tot 60 graden en schakel hem uit wanneer je op reis gaat.

Was op 30 of 40 graden, doe de trommel vol, en hang je was op om te drogen in plaats van de droogrtommel te gebruiken.

Isoleren en renoveren

De beste manier om energie te besparen is je huis te isoleren en te renoveren. Wij helpen je graag verder om de nodige stappen te ondernemen. Vraag je huisbezoek van de RenovatieCoach aan.