Is je woning klaar voor een warmtepomp? Doe de test

 

Heel wat mensen weten niet of hun woning geschikt is voor een warmtepomp. Nochtans is deze manier van verwarmen dé toekomst, omdat het zo energiezuinig en klimaatvriendelijk is. Daarom ontwikkelde het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) een nieuwe online tool: ‘is uw woning warmtepompklaar?’. Hiermee kunnen eigenaars in enkele stappen achterhalen of hun huis of appartement duurzaam verwarmd kan worden met een warmtepomp of zij eerst nog extra moeten isoleren.

Doe de test

Eerder dit jaar liet het VEKA door EnergyVille een studie uitvoeren om na te gaan vanaf welke isolatiegraad een warmtepomp haalbaar is. De studieresultaten vormen de basis van de rekenmotor achter de tool ‘warmtepompklaar’.  

Na het invullen van enkele eigenschappen zoals onder andere de oppervlakte, de isolatie van het dak, muren, vensters en vloeren en de huidige manier van verwarmen, krijgt de woning een score:

· Mijn woning is klaar voor een warmtepomp.

· Er is een tussenstap nodig met een hybride toestel (dat is de combinatie van een gasketel en een lucht-waterwarmtepomp).

· Mijn woning is nog niet geschikt en heeft nood aan bijkomende isolatie.

Is de woning warmtepompklaar? Dan geeft de tool aan welk type warmtepomp het best past, wat dat ongeveer zal kosten en hoeveel plaats en welke werken nodig zijn. Extra nuttig is ook dat er een indicatie gegeven wordt van hoe het EPC erop vooruitgaat na het plaatsen van een warmtepomp. Is de woning nog niet klaar voor de toekomst? Dan kom je te weten welke stappen je kan zetten.   

Ook voor appartementen en installateurs

De tool geeft een eerste inschatting, op basis van de ingevoerde gegevens en enkele aannames. Voor een ontwerp en advies op maat van de woning raadt het VEKA  een installateur aan. 

Ook voor appartementen geeft de tool advies, al houdt de tool daar meer opties open en is het aan te raden alle eigenaars te betrekken. Een collectieve oplossing zoals een gemeenschappelijke warmtepomp geniet immers de voorkeur op individuele verwarmingsinstallaties. 

De tool is er in de eerste plaats voor woningeigenaars, maar kan ook installateurs helpen oordelen of ze een toekomstgerichte warmtepomp kunnen voorstellen of het voorlopig nog bij een klassieke gasketel moeten houden.

Maak uw woning nu al klaar voor de toekomst, en check www.warmtepompklaar.be.