Lisa en Matthias

Renoveren? Dat is keuzes maken, stof verzamelen, aannemers zoeken, achterna zitten en veel geld uitgeven. Het minste wat we kunnen zeggen over het renovatieproces, is dat het tijdrovend en stresserend is en dat je een flinke dosis geduld en vertrouwen moet hebben. Toch moeten we met zijn allen gaan renoveren om niet langer afhankelijk te zijn van hoge energieprijzen, of omdat het stapsgewijs wettelijk verplicht wordt, … en toch ook voor het klimaat, niet?

Maar hoe begin je eraan? Welke werken moeten eerst aangepakt worden? Hoe vind ik goede aannemers? Hoeveel kost het en op welke premies heb ik recht?

Om je moed, inspiratie en ideeën te geven, gaan we de energetische renovatie van Lisa (33) en Matthias (33) van dichtbij volgen. Lisa en Matthias zijn starters die hun eerste woning kochten in 2021: een woning uit 1956 in de Sint-Elisabethwijk in Kortrijk. Ze waren meteen van plan de koppelwoning te renoveren. We zullen kijken hoe zij het ervan af brengen, hoe hun plannen gegroeid zijn, op welke obstakels ze botsen, hoe hun emotionele renovatie coaster draait en keert, op wie ze kunnen rekenen en waar ze naar verlangen.

We weten wat we kunnen, maar ook niet kunnen...

Lisa en Matthias in hun nieuwe woning

Voorlopig woont het kinderloze koppel in bij de ouders van Lisa. Ze mogen daar blijven zolang de totaalrenovatie duurt. Een grote luxe, daar zijn ze zich wel degelijk van bewust. De werken vatten aan in het voorjaar van 2023 en zullen tot het najaar duren. De RenovatieCoach - Lore - zal de werken coördineren en wij, wij mogen af en toe eens langsgaan om te kijken hoe de werken vorderen. Heb je vragen voor Lisa en Matthias, of voor de RenovatieCoach tijdens het lezen van de blog? Aarzel niet ons die te stellen. In een eerste blogpost laten we Lisa en Matthias zelf aan het woord over de keuzes die moesten gemaakt worden, hun plannen, verwachtingen, wensen en dromen. Volgende keer staan we stil bij de keuzes die zich opdrongen.

Misschien toch nog snel even vragen waarom ze de RenovatieCoach inschakelden.

L: Het is uiteindelijk een andere wereld voor ons. Het is ideaal om iemand te hebben die er wel iets van kent. Ik ben zeer blij dat zoiets bestaat of het zou heel moeilijk zijn. Ik zou niet weten waar ik moet beginnen.

Toen de architect – Florin Thibault - ons de RenovatieCoach had aangeraden hebben we niet getwijfeld. Hij had reeds met jullie samengewerkt voor kleinschaligere projecten en vond het een vlotte samenwerking. Dat vonden wij belangrijk en we denken dat dit enkel bevorderlijk kan zijn voor onze werken hier.

De Ronde

M: We weten wat we kunnen, maar we weten vooral ook wat we niet kunnen. Die technieken, dat is echt specialistenwerk. Ik ben er niet in thuis en dat zal zo blijven. En ondertussen kan ik mijn hobby’s blijven verder doen.

Matthias is fervent fietser en voetballer. Net zoals iedereen denkt hij dat het podium voor de Ronde van Vlaanderen aanstaande zondag al gekend is. Alleen de plaatsen moeten nog bepaald worden.

 

Lees de volledige blog hier

Wil je ook graag een afspraak met de RenovatieCoach? Meld je hier aan.