Doelgroep voor sociaal tarief tijdelijk uitgebreid

Wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming (iedereen waarbij het nummer op de klever van jouw mutualiteit eindigt op 1) kan van 1 februari tot en met 31 december 2021 aanspraak maken op het sociale tarief energie. Dat sociale tarief voor elektriciteit en/of aardgas wordt voor de meesten van deze doelgroep automatisch toegepast.

De federatie van energieleveranciers (FEBEG) laat weten dat de rechthebbenden wel nog even geduld moeten hebben vooraleer ze het ook effectief op de voorschotfactuur zien. De energieleveranciers krijgen eenmaal per kwartaal de lijst van rechthebbenden. De betrokken klanten zullen daarom het sociaal tarief vanaf ten vroegste mei 2021 toegepast zien. Maar

Voor de toepassing van het sociaal tarief worden de energieleveranciers per kwartaal op de hoogte gebracht van de lijst van alle rechthebbenden. De eerstvolgende keer is dat in april 2021. Dan pas zal de leverancier weten wie de nieuwe rechthebbenden zijn. De betrokken klanten zullen het sociaal tarief dus ten vroegste vanaf mei 2021 op hun energiefactuur zien. Het is wel zo dat de klanten sowieso een correctie krijgen op de jaarfactuur: de maatregel ging in op 1 februari.

Op woensdag 24 februari bevestigde Vlaams minister van energie Zuhal Demir in de commissie Energie van het Vlaams Parlement dat de uitgebreidere doelgroep sociaal tarief ook recht heeft op de verhoogde premies en tegemoetkomingen voor beschermde afnemers. Concreet betekent dit dat iedereen met verhoogde tegemoetkoming tot eind dit jaar recht heeft op:

  • Kortingsbon bij aankoop van een energiezuinige wasmachine of koelkast 
  • Premie voor een condensatieketel
  • Verminderd tarief van de bijdrage energiefonds’ (0 i.p.v. €5,16)
  • Verhoogde Fluvius-premies voor energiebesparende investeringen in de woning
  • Verhoogde laag e-peil premie (+20%) voor energiezuinige nieuwbouwwoningen of -appartementen (als de bouwaanvraag uiterlijk op 31/12/2016 werd ingediend).

Daarnaast blijven ze natuurlijk recht hebben: